Saturday, August 15, 2009

Pasta Carbonara udang dan cendawan butang

OlehCef Alfie Jerome Mossadeg

BAGI kaum Adam yang tinggal sendirian dan sering makan mi segera, apa kata anda tukar sedikit menu tersebut.
Di bawah ini disediakan masakan untuk kaum Adam yang ingin menyediakan masakan mudah, ringkas tetapi tetap menyelerakan.

Tempoh menyediakan: 15 minit
Tempoh memasak: 15 minit
Sedia untuk dimakan: 30 minit.


Bahan-bahannya:
10 keping udang bersaiz sederhana
Enam biji cendawan butang
Empat biji telur
Suku cawan krim
Secawan keju Parmesan
455 gram pasta kering (direbus selama lapan minit, kemudian airnya diasingkan)
Suku cawan mentega
Suku cawan daun parsli
Sedikit lada hitam
Minyak zaitUn


Cara memasak
1. Masukkan minyak zaitUn ke dalam periuk dan goreng udang berserta cendawan butang.
Campurkan sedikit garam dan lada hitam. Ketepikannya.

2. Pecahkan telur dan krim ke dalam sebuah mangkuk sederhana dan gaulkannya. Campurkan keju dan ketepikannya.

3. Rebus pasta selama lapan minit dalam air mendidih. Selepas rebus, asingkan airnya dan masukkan ke dalam periuk berasingan. Masukkan mentega dan gaulkannya rata. Bubuh sedikit garam, lada hitam dan daun parsli yang telah dihiris.

4. Campurkan udang dan cendawan butang.

5. Sedia dimakan.

No comments:

Post a Comment